Vybrané prejavy: z prejavov publikovaných v kubánskej tlači a knižných vydaní - Castro, Fidel: 1926-2016; Gúčik, Milan; Hlaváčová, Oľga; Rosmány, Karol: 1937- (Bratislava Pravda, 1986)
Vybrané prejavy, odrážajú históriu a súčasnosť ostrova slobody, ktorý sa stal prvým článkom socialistického spoločenstva a významným faktorom medzinárodnej politiky. Zborník chronologicky nadväzuje na Vybrané prejavy 1953-1977, ktoré vyšli v češtine. Publikácia obsahuje najzávažnejšie prejavy Fidela Castra z posledného obdobia, v ktorom bol aj predsedom Hnutia nezučastnených krajín (1979-1983). Okrem prejavov, ktoré venujú pozornosť československo-kubánskym vzťahom, ako aj prejavu pri príležitosti osláv 20. výročia útoku na kasárne Moncada (26.07.1973), sú do zborníka zaradené vybrané prejavy od r. 1978....
Z obsahu: Edičná poznámka. Fidel Castro Ruz, prvý tajomník ÚVKS Kuby. Prejav na slávnostnom obede v hoteli Devín. Prejav na Bratislavskom hrade. Prejav na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre. Prejav pri príležitosti osláv 20. výročia útoku na kasárne Moncada Santiago de Cuba 26.07.1973. Prejav na slávnostnom ukončení XI. svetového festivalu mládeže a študenstva...
Keywords: dejiny kubánske; politika vnútorná; r. 1972-1983; Kuba; medzinárodné vzťahy; revolúcia kubánska; štátny prevrat; svetová politika; Moncada Santiago de Cuba; Castro, Fidel, celým menom Fidel Alejandro Castro Ruz (bol bývalý kubánsky právnik a revolucionár, dlhoročný politický líder a bývalý prezident Kuby. Vládol v tomto štáte nepretržite od roku 1959, keď jeho revolučné hnutie zosadilo vládu Fulgencia Batistu a vytvorilo na Kube prvý komunistický štát na západnej pologuli, až do roku 2008, kedy sa z vlastnej vôle (hlavne kvôli zdravotnému stavu) odmietol uchádzať o post prezidenta na nasledujúce volebné obdobie. 19. februára 2008 Fidel Castro (päť dní pred vypršaním mandátu) oznámil, že sa už nebude uchádzať o úrad prezidenta a hlavného veliteľa armády a ako svojho nástupcu odporučil svojho brata Raúla Castra. Castro patril medzi najdlhšie pôsobiace hlavy štátu na svete. Hoci sa Fidel Castro v apríli 2011 vzdal aj svojho posledného (skôr symbolického) postu Prvého tajomníka Komunistickej strany Kuby a vystúpil aj z Ústredného výboru strany, stále je považovaný za najvplyvnejšieho muža krajiny. * 13.08.1926 Birán, v provincii Holguín, Kuba - 25.11.2016 Santiago de Cuba Province, Kuba); politické strany a hnutia; Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); Benčat, Valentín (slovenský spisovateľ, redaktor, prekladateľ. * 17.01.1941 Kozárovce, Slovensko -); komunizmus; osobnosti politické; vojvodcovia kubánski; politici kubánski; vybrané prejavy; kubánska literatúra - texty; Kuba