Kúnardú : (Coonardoo) - Prichard, Katharine Susannah: 1883-1969 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1980)
V prostredí drsnej, divej prírody v odľahlej časti severozápadnej Austrálie sa odohráva príbeh zo života bielych chovateľov dobytka a ich nepostrádateľných pomocníkov, domorodcov. Jeho ústredným motívom je ľúbostný vzťah bieleho dobytkára a pôvabnej domorodky. Hugh a Kúnardú vyrastajú spolu od útleho detstva a vyvinie sa medzi nimi silné puto priateľstva a spolupatričnosti. Ale uvedomujú si, že ich delí neprekonateľná priepasť, a poslúchnu príkazy svojej rasy. Ich vzťah však pretrváva, i keď si obidvaja založia rodinu, a speje k nevyhnutnej tragédii.