Švédske zápalky (Les allumettes suédoises) - Sabatier, Robert: 1923-2012; Hirnerová, Oľga: 1943-; Lapšanský, Ladislav: 1946-; Hübel, František: 1934-1978; Blažo, Pavol: 1943-; Dobiášová, Helena: 1935-1990 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1974)
Román francúzskeho autora opisuje osudy siroty Olivera - prvé sklamania, ktoré prežíva po strate svojej matky - vdovy. Čitateľ môže nazrieť do Oliverovho vnútra, kde sa skrýva strach z neznámej budúcnosti...
Doslov: Bestseller Roberta Sabatiera (Ladislav Lapšanský).
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; próza; Sabatier, Robert (bol francúzsky spisovateľ, básnik. * 17.08.1923 v Paríži, Francúzsko - 28.06.2012 v Boulogne-Billancourt, Francúzsko); francúzska literatúra - texty; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Hübel, František (slovenský maliar, ilustrátor, výrvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá, neskôr v slobodnom povolaní. Nar. 1934 v Krásne nad Kysucou - 1978 v Bratislave); Lapšanský, Ladislav (slovenský vysokoškloský docent románských jazykov zo zameraním na vedecko-výskumnej a publikačnej činnosti, prekladateľ z francúzskeho jazyka. * 23.03.1946 Smižany, okres Spišská Nová Ves, Slovensko -)