Tetanus - Dzvoník, Emil: 1923- (Retro, 1983)
Autor románu literárne zručne a odborne zasvätene rozpráva po zložitých a tragických životných skúškach dostáva do situácie, keď sa ako chirurg musí zodpovedať za to, akú vinu nesie za vyhasnutý ľudský život. Dzvoník svojho hrdinu modeluje ako názorovo a charakterovo zložitú osobnosť. Veľkú pozornosť pritom venuje vzťahom medzi lekármi, vzťahom medzi lekármi a pacientmi, otázkam morálnej zodpovednosti lekárov, lekárskej etike, citovým väzbám medzi mužmi a ženami, opätovanej i neopätovanej láske.