Tetanus - Dzvoník, Emil: 1923-; Krížik, Ján: 1943-; Borodáč, Ladislav: 1933-1992 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1983)
Autor románu literárne zručne a odborne zasvätene rozpráva po zložitých a tragických životných skúškach dostáva do situácie, keď sa ako chirurg musí zodpovedať za to, akú vinu nesie za vyhasnutý ľudský život. Dzvoník svojho hrdinu modeluje ako názorovo a charakterovo zložitú osobnosť. Veľkú pozornosť pritom venuje vzťahom medzi lekármi, vzťahom medzi lekármi a pacientmi, otázkam morálnej zodpovednosti lekárov, lekárskej etike, citovým väzbám medzi mužmi a ženami, opätovanej i neopätovanej láske.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; profesijné romány; lekárske prostredie; romány o láske; próza; Dzvoník, Emil, vl. m. Michal Dzvoník (slovenský spisovateľ, prozaik, ktorý vstúpil do literatúry po druhej svetovej vojne, 28.12.1923 Lastomír -); Krížik, Ján (slovenský fotograf, typograf. * 24.08.1943 Modra, Slovensko -); Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -); slovenská literatúra - texty; Borodáč, Ladislav (bol slovenský fotograf, grafik, typograf. * 24.01.1933 Košice, Slovensko - 15.12.1992 Bratislava, Slovensko)