Jaguár zo Santa Cruzu (Hadí ostrov. Strýček Indián) - Frič, Alberto Vojtěch: 1882-1944; Trilecová, Božena: 1949-; Zalay, Adrian: 1935-1988 (Bratislava Mladé letá, 1978)
Dobrodružný príbeh odohrávajúci sa v juhoamerickej divočine. Knižka je preto taká pútavá, lebo väčšinu tých dobrodružstiev spisovateľ sám prežil.
Obsah: Hadí ostrov. Ujo Indián. Poznámky a vysvetlivky Výslovnosť cudzích mien a výrazov. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; doprodružné romány; Indiáni; skutočné príbehy; próza; česká literatúra - texty; Frič, Alberto Vojtěch (bol český etnograf, cestovateľ, botanik, fotograf a spisovateľ. Juhoamerickí indiáni ho pomenovali Karate puku (česky Dlhý lovec), v Európe bol známy tiež ako Lovec kaktusov. * 08.09.1882 Praha, Česko - 04.12.1944 Praha, Česko); Trilecová, Božena, vl. m. Moravčíková (slovenská poetka ľúbostnej lyriky, autorka kníh pre deti a mládež. * 25.11.1949 Košice, Slovensko -); pre čitateľov od 11 rokov; Zalay, Adrian (bol slovenský maliar, grafik, pedagóg. Venoval sa mozaike a štukolustru, navrhoval fontány. * 17.08.1935 Ózd, Maďarsko - 02.02.1988 Bratislava, Slovensko)