Výbuch 1. diel : (Ivan Kondarev I.) - Stanev, Emilijan: 1907-1979 (Slovenský spisovateľ, 1980)
Dvojzväzkový román Výbuch je mohutnou dobovou freskou o bojoch bulharského ľudu od konca prvej až po Septembrové povstanie r.1924. Spoločenská dráma vrcholí, jej politické a sociálne zákulisie jasne naznačuje, že povstanie bolo nevyhnutné a zákonité. Hlavný hrdina - mladý učiteľ Ivan Kondarev, je vlastne symbolom epochy, typom uvedomelého a cieľavedomého vodcu, ktorý odhaľuje ľuďom, ich historické poslanie...