Výbuch 1. diel (Ivan Kondarev I.) - Stanev, Emilijan: 1907-1979; Topoľská, Mária: 1909-2005; Blažo, Pavol: 1943-; Bašková, Vlasta (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1980)
Dvojzväzkový román Výbuch je mohutnou dobovou freskou o bojoch bulharského ľudu od konca prvej až po Septembrové povstanie r.1924. Spoločenská dráma vrcholí, jej politické a sociálne zákulisie jasne naznačuje, že povstanie bolo nevyhnutné a zákonité. Hlavný hrdina - mladý učiteľ Ivan Kondarev, je vlastne symbolom epochy, typom uvedomelého a cieľavedomého vodcu, ktorý odhaľuje ľuďom, ich historické poslanie...
Mimo edície.
Keywords: Stanev, Emilijan, bol pseudonym Nikolu Stoyanov Stanev (bulharský prozaik, románopisec. * 29.02.1907 v Veliko Tarnovo, Bulharsko - 15.03.1979 v Sofii, Bulhatsko); romány autorské; historické romány; r. 1924; spoločenské romány; bulharské povstanie; vojnové romány; próza; Topoľská, Mária (slovenská prozaička, autorka lyrizovanej prózy a literatúry pre deti a mládež, 10.11.1909 Praha - 13.5.2005 Bratislava); bulharská literatúra - texty; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -)