Čechy - umělecké památky - Poche, Emanuel: 1903-1987 (Má vlast, 1982)
Počiatky výtvarného umění v Čechách sahají do 2. poloviny 9. stol. Souvisí s pokřtěním knížete Bořivoje, hlavy kmene Čechů, velkomoravským patriarchou Metodějem...