Plavovlasý bol a krásny : (Biondo era e bello) - Tobino, Mario: 1910-1991 (Osudy slávnych, 1980)
Autor nás zoznamuje s celým životom Dante Alighieriho od detských rokov až po smrť. V pomerne neveľkej biografii sme svedkami hlavných momentov jeho života a tiež historických udalostí, do ktorých Dante zasahoval alebo ktoré zasiahli jeho. Autorovi sa podarilo vyvolať atmosféru zašlých čias a čitateľ má dojem, že sám sa zúčastňuje na udalostiach, o ktorých číta. Ide o veľmi nepokojné a búrlivé obdobie talianskych dejín, keď sa začínajú formovať nové postoje k životu.