Král diplomat: Ján Lucemburský 1296-1346 - Spěváček, Jiří: 1923-1996 (Panorama, 1982)
Známý český historik popsal dobu a život našeho prvního krále z rodu Lucemburků - Jana (otce pozdějšího Karla IV.). Právem ho nazývá "králem diplomatem". Také bývá nazýván "král cizinec", neboť v Čechách se příliš nezdržoval, ale jezdil po celé Evropě, kde byl uznáván i obáván těmi nejmocnějšími vládci.