Král diplomat: Ján Lucemburský 1296-1346 - Spěváček, Jiří: 1923-1996; Paul, Alexandr: 1907-1981; Paul, Prokop: 1939-; Stehlík, Bohumil; Hegár, Milan: 1921-1987; Ján Luxemburský: 1296-1346; Luxemburský, Ján: 1296-1346; Vachtová, Milada (Praha Panorama, 1982)
Známý český historik popsal dobu a život našeho prvního krále z rodu Lucemburků - Jana (otce pozdějšího Karla IV.). Právem ho nazývá "králem diplomatem". Také bývá nazýván "král cizinec", neboť v Čechách se příliš nezdržoval, ale jezdil po celé Evropě, kde byl uznáván i obáván těmi nejmocnějšími vládci.
Z obsahu: Předmluva. Dynastie Lucemburků vstupuje do popředí středoevropské politiky....Doslov. Výběr hlavních edicí pramenů a základní literatury. Poznámky k vyobrazení.
Keywords: dejiny české; politika zahraničná; osobnosti historické; panovníci českí; biografie; Spěváček, Jiří (bol český historik špecializujúci sa predovšetkým na dejiny vlády Luxemburgovcov v českých krajinách. * 14.03.1923 Rakovník, Česko - 02.06.1996 Praha, Česko); životopisy; Lucemburský rod; Ján Luxemburský (bol český kráľ (1310 ľ 1346), moravský markgróf, luxemburský gróf (od 1308), dočasne aj titulárny poľský kráľ (1310 ľ 1335) a generálny vikár rímskonemeckej ríše v predalpských krajinách. * 10.08.1296 Luxembursko - 26.08.1346 Kreščak, Francúzsko); prehľady dokumentov; Česko; Česko; Paul, Alexandr st. (bol významný český reportážy a dokumentárny fotograf. Je v Českej republike výnimočným, autentickým súborom, vynikajúcim žánrovú bohatosťou, výtvarnú úrovňou aj vysokou technickou kvalitou. Dokumentuje takmer 100 rokov fotografického diania v Českých krajinách a na slovenské. Zachytáva kultúrne udalosti, architektúru, pamiatky, reklamu z 30. rokov, športové reportáže, rozvoj automobilizmu, dobový život v uliciach, pražskej divadelnej scény (hlavne Oslobodené divadlo z rokov 1931-1938). * 1907 Česko - 1981 Česko); Hegar, Milan (český knižný grafik, návrhár písma, typograf a profesor VŠUP. Žiak Františka Muziky, s ktorým spolupracoval na knihe Krásne písmo, a niekoľko rokov bol tiež Muzikovým odborným asistentom. Autor štátneho znaku SR, rôzných známok, plagátov a knižných ilustrácií. * 08.05.1921 Olomouc, Česko - 07.07.1987 Praha, Česko); Paul, Prokop (český fotograf, najmä umeleckých diel a pamiatok. * 31.03.1939 v Prahe, Česko -)