Veľká Morava: Doba a umenie - Dekan, Ján: 1919-2007 (Tatran, 1976)
Reprezentatívna publikácia približuje dejinné osudy a zápasy prvého západoslovanského štátu - Veľkej Moravy. Jej významnou súčasťou sú reprodukcie archeologických nálezov, ktoré dokumentujú vysokú hmotnú aj kultúrnu úroveň obyvateľstva Veľkej Moravy aj jeho sociálne diferenciácii.