Válka Severu proti Jihu - Opatrný, Josef: 1945- (Archiv, 1986)
Kniha nie je len históriou občianskej vojny v Spojených štátoch. Veľmi podrobne rozoberá "nevojenské" stránky krvavého knofliktu, ktorý viac ako pred sto rokmi upútal pozornosť svetovej verejnosti, ktorým navyše skončila závislosť Spojených štátov na Európe a jej výsledok poznamenal celé svetové dejiny pre celé nasledujúce storočie. Táto občianska vojna bola katalyzátorom radu procesov, ktoré by sa inak ťažko udiali. Snáď k najzávažnejším patrí zákon o domovinách, podpísaný Abrahámom Lincolnom, ktorý je dodnes charakterizovaný ako najdôležitejšie zákon amerických dejín.