Válka Severu proti Jihu - Opatrný, Josef: 1945-; Raková, Svatava: 1947-; Roseová, Marie: 1935-; Křižanová, Vladimíra (Praha Mladá fronta, 1986)
Kniha nie je len históriou občianskej vojny v Spojených štátoch. Veľmi podrobne rozoberá "nevojenské" stránky krvavého knofliktu, ktorý viac ako pred sto rokmi upútal pozornosť svetovej verejnosti, ktorým navyše skončila závislosť Spojených štátov na Európe a jej výsledok poznamenal celé svetové dejiny pre celé nasledujúce storočie. Táto občianska vojna bola katalyzátorom radu procesov, ktoré by sa inak ťažko udiali. Snáď k najzávažnejším patrí zákon o domovinách, podpísaný Abrahámom Lincolnom, ktorý je dodnes charakterizovaný ako najdôležitejšie zákon amerických dejín.
Doslov (Svatava Raková). Bibliografická poznámka.
Keywords: Spojené štáty americké; romány autorské; historické romány; vojnové romány; americká občianska vojna; r. 1861-1865; Opatrný, Josef (český historik a iberoamerikanista, od roku 1990 vedúci Strediska ibero-amerických štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (SIAS). Špecializuje sa na novovekej dejiny Latinskej Ameriky , najmä Kuby , a tiež na dejiny Spojených štátov amerických , predovšetkým indiánske vojny v USA 19. storočia. * 19.11.1945 Skryje, u Rakovníka, Česko -); 19. stor; próza; česká literatúra - texty; Spojené štáty americké; Raková, Svatava (popredná česká historička, zaoberajúca sa anglickú kolonizáciou v Severnej Amerike a raným obdobím dejín USA. * 23.09.1947 Turnov, Česko -); Roseová, Marie (česká výtvarníčka, grafička, typografka. * 01.05.1935 Česko -); faktografická literatúra