Karel IV.: Vlastný životopis : (Vita Karoli Quarti) - Karol IV. Luxemburský: 1316-1378 (Odeon, 1978)
Karol IV., Syn českého kráľa Jána Luxemburského a Elišky Přemyslovny, český kráľ a rímsky cisár, zakladateľ pražskej univerzity, budovateľ mnohých svetských a sakrálnych stavieb.