Kdy umírá vojevůdce: aneb Záznam o zkoumání života i smrti Jana Žižky, kdysi čeledína krále Václava, poté horlitele pro zákon Kristův obzvláštní - Ivanov, Miroslav: 1929-1999; Ivanov, Miroslav: 1929-1999; Novák, Václav; Pelzbauer, Zdeněk; Ployhar, Jiří; Hegar, Milan: 1921-1987; Zikmundová, Jaroslava: 1963-; Žižka z Trocnova, Ján: asi 1360-1424 (Panorama Praha, 1983)
Žižka vybudoval stále poľné vojsko s vojenskou organizáciou, rozhodujúcim spôsobom zdokonalil systém obrany vo vozovej hradbe s pravidelným nasadzovaním delostrelectva. Žižkovo meno je späté s defenzívnou fázou husitskej revolúcie a upevňovaním pozícií vnútri štátu. Ján Žižka je právom označovaný za najväčšieho vojenského génia v českých dejinách. Je považovaný za autora (niekedy iba za spoluautora) Vojenského poriadku z r. 1423.
Epilog. Slovo na závěr aneb Ještě jednou o poslední větě císaře Augusta. Použitá literatúra.
Keywords: Ivanov, Miroslav (bol český spisovateľ a publicista, zaoberajúca sa predovšetkým históriou a literatúrou faktu. * 10.04.1929 Josefov nad Metují, dnes Jaroměř, Česko - 23.12.1999 Praha, Česko); romány autorské; historické romány; biografické romány; životopisné romány; osobnosti historické; husitský vojvodca český; Žižka z Trocnova, Ján, celým menom Jan Žižka z Trocnova a Kalicha (bol český husitský vojvodca a bojovník, tvorca vojenskej defenzívnej taktiky opierajúcej sa o vozovú hradbu, jedna z najväčších osobností českých dejín. * okolo 1360 Trocnov - 11.10.1424 Žižkovo Pole pri Přibyslavi); dejiny české; próza; česká literatúra - texty; Hegar, Milan (český knižný grafik, návrhár písma, typograf a profesor VŠUP. Žiak Františka Muziky, s ktorým spolupracoval na knihe Krásne písmo, a niekoľko rokov bol tiež Muzikovým odborným asistentom. Autor štátneho znaku SR, rôzných známok, plagátov a knižných ilustrácií. * 08.05.1921 Olomouc, Česko - 07.07.1987 Praha, Česko)