Kultura českého středověku - Spunar, Pavel: 1928- (Odeon, 1985)
Kniha je prvním pokusem o syntetický, široce pojatý výklad kulturních dějin českého středověku. Autor je dobře orientovaný v problémech obecné historie a jejích pomocných věd, v historii práva, dějinách filosofie a teologie, v archeologii, historii jednotlivých oborů umění a dalších disciplínách dnes velmi rozvětvené medievalistiky, kreslí ve své práci souhrnný obraz kulturního vývoje v našich zemích od historicky doložených počátků, tedy od 9. století až do vyvrcholení první fáze husitské revoluce.