Múzeum ľudovej architektúry: Slovenské národné múzeum Martin - Turzo, Jozef: 1930-; Mruškovič, Štefan: 1932-2016; Siakeľ, Vladimír; Temešinková, Oľga; Trylčová, Elena (Osveta, 1972)
V základnom členení ľudových stavieb z celého Slovenska je v MĽA vyjadrená predovšetkým zóna dreva a hliny so základnými druhmi stavieb, regionálnymi typmi a ich hlavnými variantmi v historickom vývoji tak, aby bol daný komplexný obraz nielen o ľudovej architektúre a bývaní, ale aj o spôsobe života slovenského ľudu a iných etnických skupín v jeho hmotných a duchovných prejavoch od 18. stor. do polovice 20. stor.