Múzeum ľudovej architektúry: Slovenské národné múzeum Martin - Turzo, Jozef: 1930-; Mruškovič, Štefan: 1932-2016; Turzo, Jozef: 1930-; Siakeľ, Vladimír; Temešinková, Oľga; Trylčová, Elena (Osveta Martin, 1972)
V základnom členení ľudových stavieb z celého Slovenska je v MĽA vyjadrená predovšetkým zóna dreva a hliny so základnými druhmi stavieb, regionálnymi typmi a ich hlavnými variantmi v historickom vývoji tak, aby bol daný komplexný obraz nielen o ľudovej architektúre a bývaní, ale aj o spôsobe života slovenského ľudu a iných etnických skupín v jeho hmotných a duchovných prejavoch od 18. stor. do polovice 20. stor.
Keywords: Mruškovič, Štefan (slovenský etnograf, múzejník, vysokoškolský pedagóg, spoluautor Virtuálnej galérie kde je autorom viacerých kresieb k heslám v skupine Tématiky. R. 1963/75 riaditeľ Etnografického múzea SNM v Martine, 1975/89 Slovenskej národnej galérie v Bratislave, od 1990 opäť pracovník Etnografického múzea SNM v Martine. Zaoberá sa problematikou ľudového staviteľstva a bývania, výtvarného umenia, zvlášť ornamentiky, otázkami muzeológie. * 10.09.1932 Smolenice, Slovensko - 03.01.2016 Vrútky, Slovensko); umenie ľudové; architektúra ľudová; ľudová architektúra; Slovenské národné múzeum (Martin, Slovensko); Martin (Slovensko); múzeá národné; stále výstavy; etnografia; architektúra vidieckych obytných domov; menšie vidiecke obydlia; 18.-20. stor; stavby ľudové; Slovensko; regióny Slovenska; Martin (Slovensko); Slovensko; Turzo, Jozef (slovenský výtvarník, maliar, grafik, typograf. * 14.10.1930 Slovensko-)