Rosamunda : (Rosamund) - Small, Bertrice: 1937- (Ikar, 2004)
Rosamunda Boltonová je dedičkou Friarsgateského panstva v krásnej, ale divokej Cumbrii pri hraniciach Anglicka so Škótskom. Friarsgate jeprepychové dedičstvo, ktoré zaznamenáva osudy osirelej krásky. Rosamunda dvakrát ovdovela ešte ako dieťa. Jej posledný manžel Hugh ju svojím závetom zachráni pred opatrovníctvom podlého strýka Henryho a vďaka nemu sa dostane až na kráľovský dvor do poručníctva anglického kráľa Henricha VII. a k jeho manželke Alžbete Yorskej. Stane sa priateľkou princeznej Margaréty Tudorovej, budúcej škórskej kráľovnej, dôverníčkou princeznej Kataríny Aragónskej a milenkou jej manžela, mladého a krásneho Henricha VIII. Jej životné dobrodružstvá preveria hranice vášne a zrady, zmenia zmysel slova nepriateľ a premenia aj najodvážnejšie predstavy na ozajstnú lásku...