Fyziológia človeka: Učebný text pre zdravotnícke školy - Valachovič, Anton: 1920-; Hanák, Adam; Mocák, Jozef: 1917-; Lovásko, Ferdinand (Bratislava Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1956)
Učebnice pre zdravotnícke školy, ktorej obsahom sú dva základné odbory, a to anatómia, ktorá poskytuje základné poznatky o tvare a stavbe tela, a fyziológia, ktorá zisťuje a popisuje deje prebiehajúce v ľudskom tele.
Z obsahu: Krv. Miazga (lymfa) a jej obeh. Dýchanie. Trávenie. Vstrebávanie. Látková premena. Energetický metabolizmus. Zloženie potravy. Telesná teplota a jej regulácia. Vylučovanie. Žľazy s vnútornou sekréciou. Rozmnožovanie. Svaly. Nervový systém. Zmysly. Zoznam použitej literatúry. Register.
Keywords: prírodné vedy; lekárstvo; medicína; anatómia človeka; fyziológia človeka; učebnice stredoškolské; zdravotnícke školy; Mocák, Jozef (slovenský pedagóg, redaktor a protifašistický bojovník. Venoval sa tvorbe učebníc, didaktike chémie a otázkam ďalšieho vzdelávania učiteľov. Publikoval v zborníkoch a pedagogických časopisoch. * 17.06.1917 Michalovce, Slovensko -)