Záhadný svet: Stavba hmoty. Mimozemské civilizácie. História vesmíru. Hypotézy - teórie - domnienky (Zsgadkowy šwiat) - Donimirski, Andrzej: 1925-; Holáková, Daniela; Rostoka, Vladislav: 1948-; Hegerová, Viera ml.: 1955- (Bratislava Smena, 1989)
Autora zaujímajú predovšetkým problémy nevyriešené, ešte neprebádané, problémy záhadného sveta. Kniha Záhadný svet populárno-náučným spôsobom informuje o niektorých výsledkoch a hypotézach súčasnej vedy a techniky, sledujúc ich stav do konca sedemdesiatych rokov.
Z obsahu: Kde sme? Záhadný svet, v ktorom žijeme. Kto sme? Výskumy slnečnej sústavy. Hľadanie mimozemských civilizácií. Kam smerujeme? Zhrnutie. Záver. Doslov. Literatúra. 63 zázn. v poľ. a nem.
Keywords: prírodné vedy; astronómia; astrofyzika; astronómia teoretická; vesmír; kozmonautika; pokrok; kultúra; mimozemská civilizácia; non-fiction; Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -)