Všechny lodě plují k břehům: Dobrodružství objevů (Alle Meere haben Ufer) - Jürgens, Hans Peter: 1924-; Slezák, Vratislav: 1932-; Holeček, Milan: 1938-; Kozák, Jaroslav; Jürgens, Hans Peter: 1924-; Morch, Pavel; Hrach, Pavel: 1947-; Vašáková, Ljuba (Olympia Praha, 1981)
Populárno vedecká kniha rozpráva nielen o vlastných námorných objavoch, ale všíma si aj vybavenie lodí, plavebných pomôcok a navigačných vedomostí kapitánov lodí, ktoré tieto plavby umožnili. Líči námorné cesty Egypťanov, Grékov a Rimanov, objavy arabských námorníkov, Vikingov a Polynézanov, storočí veľkých námorných objavov ...
Literatúra. Vysvětlivky. Rejstřík.
Keywords: dejiny námornícke; námorné objavy; objavy námorné; námorné cesty; cesty námorné; oceány svetové; moria svetové; geografia; vodná doprava; doprava vodná; objavy arabských námorníkov; Egypt; Grécko; Rím; Vikingovia; Polynézania; výklady populárno-náučné; Jürgens, Hans Peter (nemecký kapitán, spisovateľ, považovaný za najslávnejšieho morského maliara v Nemecku. * 03.03.1924 v Cuxhaven, Nemecko -); Hrach, Pavel (český grafik, dizajnér, typograf. * 19.02.1947 Praha, Česko -)