Rečník. Reči proti Catilinovi. Filipiky a iné. : 2. zv. - Cicero, Marcus Tullius: 106 pred n.l.-43 pred n.l.; Škoviera, Daniel: 1946-; Slamová, Adriena; Vozák, Martin; Oravcová, Adriana: 1952-; Rovenská, Jana; Hrach, Pavel: 1947-; Škoviera, Daniel: 1946-; Kuklica, Peter: 1933- (Bratislava Tatran, 1982)
Marcus Tullius Cicero je považovaný za najväčší osobnosť antického rečníctvo a jeho osobnosť je významná rovnako pre jeho prínos v literatúre a politike rímskeho štátu na konci republiky.
Obsah: Rečník. Brutus. Reči proti Catilinovi. Filipické reči proti Antoniovi. Hlavné velenie Gnaea Pompeia. Na obranu básnika Archia. Obhajoba Milona. Poznámky. Cgronológia autorovho života a diela.
Keywords: romány autorské; historické romány; autobiografické romány; životopisné romány; biografie latinské; rétorika; filozofia antická; filozofické diela; próza; latinská literatúra - texty; Cicero, Marcus Tullius (bol rímsky štátnik, rečník a filozof, autor početných politicko-teoretických, filozofických aj rečníckych spisov. Cicero je považovaný za jedného z najväčších rímskych rečníkov a prozaikov a za jedného z najvýznamnejších starých Rimanov vôbec. * 03.01.106 pred n. l., Arpinium - 07.12.43 pred n. l., Formie); Škoviera, Daniel (slovenský klasický filológ, vysokoškolský pedagóg a prekladateľ starokresťanskej a humanistickej literatúry. * 1946 Bardejov, Slovensko -); Kuklica, Peter (slovenský klasický filológ, vysokoškolský pedagóg a prekladateľ antickej literatúry. * 1933 Zemianska Dedina, Slovensko -); Hrach, Pavel (český grafik, dizajnér, typograf. * 19.02.1947 Praha, Česko -)