Ílias : (Iliada) - Homér alebo Homéros: asi 900-800 pred n.l (Svetová poézia, 1962)
Ilion ľ Trója; je to hrdinský epos v 24 spevoch napísaný hexametrom - opisuje udalosti 51 dní posledného roku 10-ročnej trójskej vojny. Pri čítaní tohto nádherného eposu sa prenesiete pred mesto Tróju, kde kedysi bojovali grécke a trójske záprahy a na výšiny, odkiaľ sa bohovia pozerali na boj a občas ho aj ovplyvňovali.