Homérova Odyssea : (Homér Odysea) - Homér alebo Homéros: asi 900-800 pred n.l (Albatros, 1981)
Dej eposu sa odohráva pár dní pred návratom Odyssea na rodnú Ithaku, ktorú opustil pred takmer dvadsiatimi rokmi. Dôvod jeho odchodu bola Trójska vojna. Agamemnón spolu s bratom Ménelaom spravia výpravu proti Tróji, pretože Parid ľ syn trójskeho kráľa Priama - unesie Ménelaovu manželku krásnu Helenu. Odysseus odchádza s nimi a po deviatich rokoch vojny sa Odysseus vyznamená lsťou, keď vyhlási Trójanom mier a ako dar im dá obrovského dreveného koňa, do ktorého sa sám skryje aj s niekoľkými druhmi. Trójania pri oslavách víťazstva zabudnú na koňa a Odysseus vylezie aj s druhmi von. Otvoria brány Tróje a pozabíjajú Trójanov. Odysseus ako posledný odchádza od brehov Tróje aby sa vrátil domov....