Homérova Odyssea (Homér Odysea) - Homér alebo Homéros: asi 900-800 pred n.l.; Hulák, Jaroslav: 1920-1999; Kudělka, Zdeněk: 1926-2000; Hlavsa, Oldřich: 1909-1995; Minaříková, Jitka: 1940- (Albatros Praha, 1981)
Dej eposu sa odohráva pár dní pred návratom Odyssea na rodnú Ithaku, ktorú opustil pred takmer dvadsiatimi rokmi. Dôvod jeho odchodu bola Trójska vojna. Agamemnón spolu s bratom Ménelaom spravia výpravu proti Tróji, pretože Parid ľ syn trójskeho kráľa Priama - unesie Ménelaovu manželku krásnu Helenu. Odysseus odchádza s nimi a po deviatich rokoch vojny sa Odysseus vyznamená lsťou, keď vyhlási Trójanom mier a ako dar im dá obrovského dreveného koňa, do ktorého sa sám skryje aj s niekoľkými druhmi. Trójania pri oslavách víťazstva zabudnú na koňa a Odysseus vylezie aj s druhmi von. Otvoria brány Tróje a pozabíjajú Trójanov. Odysseus ako posledný odchádza od brehov Tróje aby sa vrátil domov....
Z obsahu: Odysseus a válka pro krásnou Helenu. Dům bez pána. Odysseova dobrodružství. Setkání s Télemachem. Pomsta. Doslov: Několik jmen, o nichž jste četli. Pre čitateľov od 12 rokov.
Keywords: eposy autorské; eposy antické grécke; historické eposy; eposy hrdinské; báje antické; povesti grécke; pradávne príbehy; Trójska vojna; poézia; starogrécka literatúra - texty; Trója (Turecko); Grécko - staroveké; pre čitateľov od 12 rokov; Homér alebo Homéros (bol najstarší známy grécky epický básnik, podľa starovekého podania autor eposov Iliada a Odysea - najstarších pamiatok starogréckej mytológie. Obdobie jeho života sa kladie do časového intervalu * 900 pred n.l. Grécko - 800 pred n.l. Grécko); Kudělka, Zdeněk (moravský historik umenia a jedna z najvýraznejších osobností umenovednej katedry Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity. * 04.12.1926 Brno, Česko - 18.11.2000 Brno, Česko); Hulák, Jaroslav (bol český prekladateľ z ruštiny, filozóf. * 10.09.1920 v Prachaticiach, Česko - 06.08.1999 Česko); Hlavsa, Oldřich (český knižní grafik, typograf a publicista. Ovplyvnil celú generáciu grafikov. * 04.11.1909 Náchod, Česko - 27.12.1995 Praha, Česko)