Liečenie dotykom: Cesta ku zdraviu (Zdrowie przez dotyk) - Górnicka, Jadwiga: 1921-; Turčanová, Dagmar; Janogová, Alexandra (Príroda Bratislava, 2014)
Cenný sprievodca zdravím pre všetkých ľudí, ktorí chcú predchádzať chorobám, ale aj pre tých, ktorí už trpia menšími chorobnými zmenami.
Prvá časť knihy sa venuje akupresúre chodidiel, ktorá je v mnohých smeroch účinnejšia ako akupunktúra a čo je fantastické, nevyžaduje si žiadne špeciálne prípravy ani chemické lieky. V druhej časti vám prinášame informácie o tlakovej masáži shiatsu, ktorej podstata spočíva vo vyvíjaní tlaku na tie body v tele, cez ktoré prechádzajú tzv. meridiány. Takýmto spôsobom dokážete odstrániť prekážky, ale aj obštrukcie v obehu energie čchi. Výsledkom je uzdravenie a znovuzískaná pohoda. Vďaka podrobným popisom a zrozumiteľným obrázkom sa vaše učenie týchto prastarých, ale zato vysokoúčinných techník stane ešte jednoduchšie.
Z obsahu: Úvod. Trocha histórie. Vplyv čínskej medicíny. Akupresúra chodidie. Technika masáže. Vyplavovanie toxínov. Metabolizmus. Srdce a krvný obeh. Nervová sústava. Protilátky. Žľazy s vnútorným vylučovaním. Ženské pohlavné orgány. Mužské pohlavné orgány. Dýchacie orgány. Kĺby. Mapy reflexných zón. Pomoc pri najčastejších ochoreniach. Ďalšie pripomienky. Masáže shiatsu. Spôsoby dosiahnutia zdravia a vitality. Shiatsu a sexualita. Liečba rôznych chorôb metódou shiatsu. Prvá pomoc v prípade núdze podľa shiatsu. Špeciálne formy masáže...
Keywords: alternatívna medicína; masáže; masáž reflexných zón; reflexná masáž; masáž dotyková; liečenie dotykom; fyzioterapia; punktúra; terapia bodnutím (pichnutím); akupresúra; shiatsu - masáže; čínska medicína; zdravie; príručky zdravia; Górnicka, Jadwiga (poľská lekárka a liečiteľka. * 1929 Poľsko -)