Doktor X Intern : (Doctor X Intern) - Friedman, Ferdinand; Christovová, Drahomíra; Popovič, David; Pernecký, Jozef: 1944-; Kleknerová, Eva (Smena, 1993)
Kniha je denník z najkritickejšieho roku praxe doktora medicíny, roku, ktorý prežije ako intern v nemocnici. Nie sú to pamäti, ani spomienky, ale skutočný denník, zaznamenávaný na magnetofónové pásky časť po časti, deň za dňom, týždeň za týždňom, po celý rok doktorovej lekárskej praxe. Vtedy, keď Doktor X denník nahrával, nemal ešte jasnú predstavu, čo urobí s hŕbou materiálu, keď denník dokončí. Zverejnením tohto denníka chcel prispieť k porozumeniu medzi lekármi a širokou verejnosťou. Je to osobná výpoveď lekára v rozhodujúcom roku praxe, keď prekračoval hranicu deliacu laika od lekára.