Stroj na lásku (The Love Machine) - Susann, Jacqueline: 1918-1974; Steskálová, Katarína; Blažo, Pavol: 1943-; Juríčková, Viera (Bratislava Smena, 1992)
Ústrednou postavou románu je neúnavný, schopný publicista, nositeľ Pulitzerovej ceny za novinárstvo Robin Stone. V troch častiach tohto rozsiahleho diela pomenovaných podľa žien, ktoré hrali kľúčovú úlohu v Robinovom živote (Amanda, Maggie, Judith), sa zoznamujeme s Robinovými pracovnými a sexuálnymi problémami. Prvá je manekýnka a neskôr hviezda televíznej show Amanda, druhá je takisto televízna reportérka, neskôr filmová herečka Maggie, tretia - Judith - je manželka majiteľa televíznej spoločnosti. Susannovej hrdina je pre americkú spoločnosť dosť typický: čitatelia vďaka nemu hľadajú únik z reálneho sveta do sveta výmyslu, ľahko získaného bohatstva, neobmedzeného sexu, do reflektormi ožiareného sveta hviezd, filmu a televízie.
Keywords: romány autorské; Susann, Jacqueline (americká spisovateľka. * 20.08.1918 Philadelphia, Pennsylvania, USA - 21.09.1974 New York City, New York, USA); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); spoločenské romány; filmové prostredie; romány o láske; romány o ženách; próza; americká literatúra - texty