Korene: Sága o dejinách jednej americkej rodiny (Roots) - Haley, Alex: 1921-1992; Dlouhý, Karol: 1922-; Rosmány, Karol: 1937-; Černá, Terézia: 1927- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1980)
Korene sú históriou americkej černošskej rodiny, potomkov Afričana Kuntu Kinteho, ktorého priviezli v 18. storočí na lodi Lord Lingonier s desiatkami ďalších nešťastníkov z Gambie do Annapolisu v Marylande a predali za otroka...
Preslávil najmä svojou ságou o dejinách jedného černošského rodu Roots (Korene), podľa ktorej vznikol aj úspešný televízny seriál a za ktorý získal Pulitzerovu cenu (tzv. Special Award). Kniha aj seriál rozpútali v USA novú vlnu diskusií o otrokárskej minulosti a rasizmu. Ako novinár pracoval pre časopisy Reader Digest , Saturday Evening Post a Playboy, pre ktorý pripravil v 60. rokoch sériu slávnych rozhovorov (oi. s Cassius Clayom či Martinom Lutherom Kingom). Bol spoluautorom autobiografie černošského aktivistu Malcolma X.
Keywords: Haley, Alex, celým menom Alexander Murray Palmer Haley (bol americký spisovateľ a novinár, jeden z najúspešnejších černošských spisovateľov v USA. Ako novinár pracoval pre časopisy Reader Digest, Saturday Evening Post a Playboy, pre ktorý pripravil v 60. rokoch sériu slávnych rozhovorov. * 11.08.1921 Ithaca, New York, USA - 10.02.1992 Seattle, Washington, USA); romány autorské; historické romány; 18. stor; spoločenské romány; černošsé rodiny; černoši; ságy rodinné; dejiny černochov; sociálne romány; sfilmované romány; melodramatické romány; próza; americká literatúra - texty; Afrika; Afrika; Amerika; Amerika; Hegerová, Viera (slovenská prekladateľka, redaktorka. V oblasti publicistiky sa sústredila na problematiku prekladateľskej a vydavateľskej práce, v tomto smere spolupracovala s tlačou, televíziou a rozhlasom. ľ Od roku 1991 je členkou Spolku slovenských spisovateľov. * 09.10.1933 Banská Bystrica, Slovensko -)