Spevy: Ján Botto - Botto, Ján: 1829-1881 (Hviezdoslavova knižnica, 1962)
Bottove spevy i po zhodnotení Vajanského, Vlčka, Krčméryho, Martáka a Kochola majú ešte mnohé neodkryté básnické hodnoty, len jemu vlastné. Je isté, že Botto vyvrcholil a zavŕšil tú na ľudovosti založenú revolučne romantickú líniu slovenskej poézie, ktorú nastolil predovšetkým Janko Kráľ. Bottova Smrt Janošikova, je nielen korunou jeho diela, ale i syntézou ideovým a umeleckým zhrnutím štúrovskej poézie tohto typu.