Pole neorané - Jilemnický, Peter: 1901-1949 (Čítanie študujúcej mládeže, 1978)
Jilemnického Pole neorané je komponované ako história rodiny Huščavovocov a rodiny Zuzy Cudrákovej. Cez osudy týchto dvoch rodín, kde každého člena nejakým spôsobom poznamenáva ľudský údel, prediera sa aj doba aj spoločenské protiklady, ktoré zasahujú do osudov jednotlivcov.