Kronika: Spisy 7 - Jilemnický, Peter: 1901-1949 (Spisy Petra Jilemnického, 1979)
Medzi dielami, napísanými o Slovenskom národnom povstaní má kniha popredné miesto. Je v poradí posledným dielom, ktoré autor napísal. Námet čerpá z priebehu protifašistického odboja a Povstania na okolí Čierneho Balogu. Autor sa okrem osobného štúdia prostredia opieral o záznamy v obecnej kronike a výpovede účastníkov a obyvateľov horských osád.