Kus cukru - Jilemnický, Peter: 1901-1949; Koyš, Pavel: 1932-1993; Schurmann, Ivan: 1935-; Ziegler, Zdeněk: 1932-; Hlinická, Jarmila (Smena Bratislava, 1972)
Sociálny román slovenského autora. Ide o pestovateľov cukrovej repy na trnavskej rovine a napriek úrodnej pôde nemôžu si pestovatelia dovoliť ani kocku cukru.....
Doslov: Verný ľudu a revolúcii (Pavel Koyš).
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; pestovateľské prostredie; cukrová repa; Jilemnický, Peter, pseudonymy Al Arm, Peter Malý, Peter Hron (bol slovenský spisovateľ, novinár a učiteľ. Po ukončení štúdia pracoval ako učiteľ v Česku i na Slovensku, ako redaktor Pravdy v Ostrave, v roku 1945 nastúpil na Povereníctvo školstva a osvety ako vedúci oddelenia pre deti a mládež, v roku 1947 bol vymenovaný za stáleho delegáta Slovenského výboru v Belehrade a v roku 1948 sa stal kultúrnym atašé česko-slovenského veľvyslanectva v Moskve. * 18.03.1901 Kyšperk, dnes Letohrad, Česko - 19.05.1949 Moskva, Sovietsky zväz); trnavské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Trnava - oblasť (Slovensko); Trnava - oblasť (Slovensko); Koyš, Pavel (bol slovenský básnik, čéfredaktor v časopise Mladá tvorba a Smena, politik. * 08.01.1932 Ladce, okres Ilava, Slovensko - 22.07.1993 Bratislava, Slovensko); Schurmann, Ivan (slovenský akademický maliar, grafik, autor známkovej tvorby, knižný ilustrátor. * 28.06.1935 Bratislava, Slovensko -); Ziegler, Zdeněk (český grafický dizajnér, typograf, rektor Vysokej školy. Venuje sa aj známkovej tvorbe. * 27.10.1932 Praha, Česko -)