Vítr se vrací : (Vietor sa vracia) - Jilemnický, Peter: 1901-1949 (Knihovna lidové četby, 1962)
Román o Slovenskom národnom povstaní sa snaží v chronologickom slede vykresliť, ako prežívala dedinská pospolitosť na hornom Hronu rozhodujúce mesiace poslednej vojny. Poslanie knihy je však ďalekosiahlejšie. Autor ako prvý zo slovenských spisovateľov usiluje premietnuť do osudov konkrétnej horskej vsi údel slovenskej dediny od roku 1943 do oslobodenia. Sleduje krok za krokom, ako sa medzi ľuďmi rodil a vzrastal odpor proti fašizmu a ako sa menil na otvorený boj, sprevádzaný prejavmi nesebeckej obetavosti.