Peter Jilemnický: Novinár a redaktor komunistických novín a časopisov - Sokolík, Viliam: 1927- (Obzor, 1971)
Peter Jilemnický, pôvodom Čech, no ťažiskom svojho pôsobenia na Slovensku a pre Slovensko i svojím literárnym dielom radí sa do slovenskej literatúry a dnes už patrí medzi jej klasikov. Ako člen Komunistickej strany Československa od roku 1922 uplatňoval vo svojej verejnej činnosti i vo svojom literárnom diele princípy marxizmu-leninizmu vo všetkých situáciách, i keď bol za to prenasledovaný.