Peter Jilemnický: Novinár a redaktor komunistických novín a časopisov - Sokolík, Viliam: 1927-; Brož, Róbert: 1939-2011; Skácel, Anton; Jilemnický, Peter: 1901-1949 (Bratislava Obzor, 1971)
Peter Jilemnický, pôvodom Čech, no ťažiskom svojho pôsobenia na Slovensku a pre Slovensko i svojím literárnym dielom radí sa do slovenskej literatúry a dnes už patrí medzi jej klasikov. Ako člen Komunistickej strany Československa od roku 1922 uplatňoval vo svojej verejnej činnosti i vo svojom literárnom diele princípy marxizmu-leninizmu vo všetkých situáciách, i keď bol za to prenasledovaný.
Prehľad životopisných dát P. Jilemnického. Pseudonymy ktoré používal P.J. Vysvetlivky, použitá literatúra a pramene. Bibliografia. Edičná poznámka. Menný register. Resumé v jazyku ruskom. Obrazová príloha.
Keywords: biografie; životopisy; osobnosti literárne; spisovatelia slovenskí; publicistika; novinárska činnosť; štúdie autorské; Sokolík, Viliam (slovenský spisovateľ, knihovník, kultúrny historik. * 20.11.1927 Vrútky, Slovensko -); Jilemnický, Peter, pseudonymy Al Arm, Peter Malý, Peter Hron (bol slovenský spisovateľ, novinár a učiteľ. Po ukončení štúdia pracoval ako učiteľ v Česku i na Slovensku, ako redaktor Pravdy v Ostrave, v roku 1945 nastúpil na Povereníctvo školstva a osvety ako vedúci oddelenia pre deti a mládež, v roku 1947 bol vymenovaný za stáleho delegáta Slovenského výboru v Belehrade a v roku 1948 sa stal kultúrnym atašé česko-slovenského veľvyslanectva v Moskve. * 18.03.1901 Kyšperk, dnes Letohrad, Česko - 19.05.1949 Moskva, Sovietsky zväz); Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko)