Vždy s ľudom: Články, fejtóny a prednášky - Jilemnický, Peter: 1901-1949; Štepánek, Július (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1953)
Zväzok podáva výber z novinárskych prác, ktorými Petr Jilemnický, oddaný stúpenec veci robotníckej triedy, bojoval proti kapitalistickému zriadeniu predmníchovskej republiky, proti zbedačovaniu Slovenska, proti buržoaznému státnemu aparátu. Rada neskorších prác je venovaná úlohám komunistickej strany a boji za upevnenie ľudovodemokratického zriadenia, osobitný diel zahŕňa literárne spomienky a práce o literárnej tvorbe vlastnej i druhých.
Rozpomienky. Podobizne. O vlastnej tvorbe, o kultúre a o výchove. Doslov (Július Šteoánek). Zoznam menej známych slov.
Keywords: reportáže autorské; fejtóny; prejavy; články; Jilemnický, Peter, pseudonymy Al Arm, Peter Malý, Peter Hron (bol slovenský spisovateľ, novinár a učiteľ. Po ukončení štúdia pracoval ako učiteľ v Česku i na Slovensku, ako redaktor Pravdy v Ostrave, v roku 1945 nastúpil na Povereníctvo školstva a osvety ako vedúci oddelenia pre deti a mládež, v roku 1947 bol vymenovaný za stáleho delegáta Slovenského výboru v Belehrade a v roku 1948 sa stal kultúrnym atašé česko-slovenského veľvyslanectva v Moskve. * 18.03.1901 Kyšperk, dnes Letohrad, Česko - 19.05.1949 Moskva, Sovietsky zväz); prednášky; publicistika; novinárska činnosť; spomienky; próza; slovenská literatúra - texty