Peter Jilemnický 2: Kompas v nás. Kronika - Jilemnický, Peter: 1901-1949; Truhlář, Břetislav: 1926-1990; Kovačevič, Ivan Július: 1909-1979; Hattala, František (Tatran Bratislava, 1974)
Peter Jilemnický začal s literárnou tvorbou ešte počas stredoškolských štúdií. Začínal tak písaním poézie ako aj prózy, a svoje diela uverejňoval v časopise Mladé proudy. V jeho dielach možno spočiatku pozorovať prvky expresionizmu, neskôr však silné sociálne cítenie, autobiografické prvky a politické názory, ale i lyrika a opisy prírodných krás (napr. Kysuce). Veľká časť jeho diel ostala len v rukopisnej forme. Publikoval vo viacerých časopisoch (Proletárka, Hlas ľudu, Pravda chudoby, DAB).
Kompas v nás - Vendel so svojou ženou Terezou a dcérou Bertinkou býval u svojich rodičov. Túžil sa stať gazdom. Tereza bola tehotná, preto ich nezobrali pracovať na majeri. Pracovali tvrdo na poli. Potrebovali splatiť poistku na dom (dom mali poistený na 10 000 Sk, predtým mali dom poistený na 3 000 Sk, ale Vendel sa raz v krčme dal zlákať poisťovacím agentom, uveril jeho sľubom a zvýšil poistku na 10 000 Sk, aj proti ohňu) a nemali peniaze.
Kronika - Medzi dielami, napísanými o Slovenskom národnom povstaní má kniha popredné miesto. Je v poradí posledným dielom, ktoré autor napísal. Námet čerpá z priebehu protifašistického odboja a Povstania na okolí Čierneho Balogu. Autor sa okrem osobného štúdia prostredia opieral o záznamy v obecnej kronike a výpovede účastníkov a obyvateľov horských osád.
Chronológia života a diela Petra Jilemnického.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Jilemnický, Peter, pseudonymy Al Arm, Peter Malý, Peter Hron (bol slovenský spisovateľ, novinár a učiteľ. Po ukončení štúdia pracoval ako učiteľ v Česku i na Slovensku, ako redaktor Pravdy v Ostrave, v roku 1945 nastúpil na Povereníctvo školstva a osvety ako vedúci oddelenia pre deti a mládež, v roku 1947 bol vymenovaný za stáleho delegáta Slovenského výboru v Belehrade a v roku 1948 sa stal kultúrnym atašé česko-slovenského veľvyslanectva v Moskve. * 18.03.1901 Kyšperk, dnes Letohrad, Česko - 19.05.1949 Moskva, Sovietsky zväz); vojnové romány; Slovenské národné povstanie (beletria); r. 1943; protivojnové romány; próza; slovenská literatúra - texty; Čierny Balog- oblasť (Slovensko); Čierny Balog - oblasť (Slovensko); Truhlář, Břetislav, pseudonym Ivan Jindřich (slovenský literárny vedec, historik, kritik, spisovateľ, publicista a prekladateľ. * 31.12.1926 Plotiště nad Labem, Česko - 29.07.1990 Bratislava, Slovensko); Kovačevič, Ivan Július (slovenský filmový pracovník, redaktor, prekladateľ, knižný grafik. Po novinárskych začiatkoch v období 2. sv. vojny sa venoval filmovej dokumentaristike, po roku 1945 sa uplatnil najmä ako knižný grafik, stal sa jednou z vedúcich osobností slovenského knižného umenia. Prekladateľ beletrie a náučnej prózy. * 24.11.1909 Drégelypalánk, Maďarsko - 17.02.1979 Zlaté Moravce, pochovaný v Bratislave, Slovensko)