Chalúpka strýčka Toma : (Uncle Tom's Cabin) - Beecher-Stowe, Harriet Elisabeth: 1811-1896 (Mladé letá ,t. [vyd.], 1987)
O živote čiernych obyvateľov Ameriky za čias otrokárstva ste už iste čosi počuli. V pútavom a pravdivom rozprávaní, ktoré vám teraz predkladáme, sa o tom dozviete oveľa viac. Kniha má svoju slávnu históriu. Vznikla v polovici minulého storočia, keď v Amerike vrcholil útlak černochov otrokov. Privážali ich na najrôznejšie práce, na ktoré nebolo nadostač domácich robotníkov, predávali ich ako tovar a ako s tovarom s nimi aj zaobchádzali. Podradné postavenie černochov bolo najhoršie na bavlníkových plantážach, kde žili a pracovali priam v neľudských podmienkach a nezriedka sa upracovali až na smrť. Mnohí statoční občania Ameriky s otrokárstvom nesúhlasili a žiadali jeho zrušenie. K nim pripojila svoj protest aj spisovateľka Harriet Beecherová-Stoweová, a to práve knihou Chalúpka strýčka Toma, ktorú teraz otvárate.