Chalúpka strýčka Toma (Uncle Tom's Cabin) - Beecher-Stowe, Harriet Elisabeth: 1811-1896; Ruppeldt, Miloš: 1922-1967; Kolář, Radomír: 1924-1993 (Bratislava Mladé letá S.l. ,t. [vyd.], 1987)
O živote čiernych obyvateľov Ameriky za čias otrokárstva ste už iste čosi počuli. V pútavom a pravdivom rozprávaní, ktoré vám teraz predkladáme, sa o tom dozviete oveľa viac. Kniha má svoju slávnu históriu. Vznikla v polovici minulého storočia, keď v Amerike vrcholil útlak černochov otrokov. Privážali ich na najrôznejšie práce, na ktoré nebolo nadostač domácich robotníkov, predávali ich ako tovar a ako s tovarom s nimi aj zaobchádzali. Podradné postavenie černochov bolo najhoršie na bavlníkových plantážach, kde žili a pracovali priam v neľudských podmienkach a nezriedka sa upracovali až na smrť. Mnohí statoční občania Ameriky s otrokárstvom nesúhlasili a žiadali jeho zrušenie. K nim pripojila svoj protest aj spisovateľka Harriet Beecherová-Stoweová, a to práve knihou Chalúpka strýčka Toma, ktorú teraz otvárate.
Mimo edície. Výslovnosť cudzích mien. Ilustr. na front. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; Beecher-Stowe, Harriet Elisabeth (bola americká spisovateľka. Jej najznámejším dielom je melodramatický román Chalúpka strýčka Toma. Napísala viac než 20 kníh, vrátane románov, tri cestopisy memoárov a zborníkov a listov. * 14.06.1811 Litchfield, Connecticut, USA - 01.07.1896 Hartford, Connecticut, USA); 19. stor; otrokárstvo; černoši; spoločenské romány; sociálne romány; dobrodružné romány; melodramatické novely; próza; americká literatúra - texty; Spojené štáty americké; Ruppeldt, Miloš (slovenský prozaik, prekladateľ, 18.9.1922 Bratislava - 7.9.1967 Bratislava); Kolář, Radomír (bol český maliar, ilustrátor a výtvarný pedagóg. * 19.08.1924 Rakovník, Česko - 05.10.1993 Praha, Česko); Spojené štáty americké; pre čitateľov od 9 rokov