Metamorfózy moderných dejín: Po druhej svetovej vojne - Bujnová, Helena; Gabáľ, Andrej (Enigma, 2005)
Knižka Metamorfózy moderných dejín do druhej svetovej vojny zobrazuje historicko-politické obdobie prechodu od poľnohospodárskej revolúcie k priemyslovej revolúcii, cez systém medzinárodných vzťahov na základe Viedenského kongresu a revolučnej krízy 30. rokov 19. storočia, udalostí prvej svetovej vojny i obdobia medzi svetovými vojnami, až po druhú svetovú vojnu.