Nežná Ruby 1: Pentalógia : (Ruby) - Andrews, Virginia Cleo: 1923-1986 (Ikar, 1996)
Prvý diel románovej pentalógie sa odohráva v južnej Louisiane, kde uprostred nedotknutej prírody žije mladé dievča Ruby Landryová. Jediná rodina, ktorú Ruby od malička poznala, bola jej stará mama Catherine, miestna liečiteľka, a starý otec Jack, opilec a vyvrheľ spoločnosti. Myšlienky na mŕtvu matku a záhadného otca jej často vnášajú smútok do duše, no Rubin život je naplnený nádejou... najmä po tom, čo jej náklonnosť k driečnemu Paulovi Tateovi prerastie do tajomnej a nádhernej lásky. Paulovi rodičia však bránia synovi stretávať sa s chudobnou Ruby a stará mama ju presviedča, aby naplnila svoj sen o tom, že sa raz stane slávnou maliarkou.