Odvíjanie času: Uťaté ruky. Vodné hodiny hodiny piesočné. Ja je niekto iný - Fabry, Rudolf: 1915-1982; Fabry, Rudolf: 1915-1982; Kraus, Milan: 1924-2006 (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1972)
Prvotina Rudolfa Fabryho Uťaté ruky sa všeobecne pokladá za prvý signál surrealizmu v slovenskej literatúre ľ nadrealizmu. V nasledujúcej zbierke Vodné hodiny hodiny piesočné sa Fabry naplno oddal surrealistickému, tzv. automatickému písaniu a to v pásmových básňach i v krátkych prozaických textoch. Prezentujú sa tu aj apokalyptické vízie, ktoré autor naplno rozvinul v cyklickej skladbe Ja je niekto iný. Dominujú v nej stretnutia s diablom metafory Féneom, v ktorých sa odráža aj ťaživá situácia človeka v období fašizmu a vojny, keď skladba vznikala.
Z obsahu: Uťaté ruky. Vodné hodiny piesočné. Ja je niekto iný. Pre čitateľov od 15 rokov.
Keywords: Fábry, Rudolf (slovenský avantgardný básnik, prozaik, publicista a surrealistický grafik. * 08.02.1915 Budmerice, Slovensko - 11.01.1982 Bratislava, Slovensko); básne autorské; lyricko-epické básne; spoločenské básne; protivojnové básne; poézia; slovenská literatúra - texty; Kraus, Milan (slovenský básnik, esejista, editor, prekladateľ. * 20.08.1924 Tisovec, Slovensko - 08.08.2006 Bratislava, Slovensko)