Ostrov tučniakov : (Ľ ile des Pingouins) - France, Anatole: 1844-1924 1844-1924 (Členská knižnica Pravda, 1975)
Staručký svätec Mael zablúdi na neznámy ostrov, a keďže mu už oči neslúžia, pokladá jeho obyvateľov za ľudí a pokrstí ich. Spôsobí tým problémy Stvoriteľovi a cirkevným otcom, ktorí po dlhých diskusiách v raji napokon uznajú, že omylom pokrstené tučniaky treba premeniť na ľudí... Takto sa začína história tučniackeho národa - história moderného sveta a západnej civilizácie v kocke, neľútostná svätokrádežná satira i hravá paródia na dejiny Francúzska od počiatkov po "civilizovaný" novovek s apokalyptickým presahom do budúcnosti, pretože história nemá konca a všetko sa cyklicky opakuje, pretože ľudia sú nepoučiteľní... S elegantným nadhľadom a iskrivou iróniou Anatole France obnažuje podstatu všetkého, čo sa vo Francúzsku - a nielen tam - vydáva za vznešené a nedotknuteľné. Jeho trpká utópia už neukazuje šialenstvo jednotlivca, ale organizované šialenstvo ľudí. Pripomína diela Rabelaisa, Swifta i Orwella - vyvoláva smiech aj zimomriavky, a pre nás je viac ako predtým aktuálna.