Nemé ucho, hluché oko: Pokračovanie Tisícročnej včely - Jaroš, Peter: 1940- (Nová próza, 1986)
Nemé ucho, hluché oko sa presne začína tam, kde sa skončila Tisícročná včela - v dňoch októbrového prevratu r. 1918. Úspešný román má teda svoje pokračovanie, v ktorom ďalej sledujeme osudy rozvetvenej pichandovskej rodiny a jej spoluobčanov už v prvých rokoch Československej republiky, v časoch revolučného kvasu, charakterizovaného najmä udalosťami maďarskej revolúcie, vznikom Slovenskej republiky rád a porážkou revolučného pohybu v r. 1920. Dejinné víry zatriasli aj svetom podtatranských roľníkov, remeselníkov, murárov i tenučkej vrstvičky vtedajšej slovenskej inteligencie. Všetko akoby sa rozsypalo a nič nové sa nevytvorilo, tak akosi to cítia postavy Jarošovho románu, ľudia, čo cez kataklizmy dejín prechádzajú s "nemými ušami a hluchými očami".