Nemé ucho, hluché oko: Pokračovanie Tisícročnej včely - Jaroš, Peter: 1940-; Krížik, Ján: 1943-; Marušiak, Jozef: 1932- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1986)
Nemé ucho, hluché oko sa presne začína tam, kde sa skončila Tisícročná včela - v dňoch októbrového prevratu r. 1918. Úspešný román má teda svoje pokračovanie, v ktorom ďalej sledujeme osudy rozvetvenej pichandovskej rodiny a jej spoluobčanov už v prvých rokoch Československej republiky, v časoch revolučného kvasu, charakterizovaného najmä udalosťami maďarskej revolúcie, vznikom Slovenskej republiky rád a porážkou revolučného pohybu v r. 1920. Dejinné víry zatriasli aj svetom podtatranských roľníkov, remeselníkov, murárov i tenučkej vrstvičky vtedajšej slovenskej inteligencie. Všetko akoby sa rozsypalo a nič nové sa nevytvorilo, tak akosi to cítia postavy Jarošovho románu, ľudia, čo cez kataklizmy dejín prechádzajú s "nemými ušami a hluchými očami".
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; r. 1920; Slovenská republika rád; Jaroš, Peter (slovenský spisovateľ strednej generácie povojnových prozaikov, filmový a televízny scénarista. * 22.01.1940 Hybe, Slovensko -); próza; slovenská literatúra - texty; Krížik, Ján (slovenský fotograf, typograf. * 24.08.1943 Modra, Slovensko -); Marušiak, Jozef (slovenský prekladateľ, redaktor. Nar. 22.11.1932 Hybe, Slovensko -)