Tisícročná včela - Jaroš, Peter: 1940- (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1982)
Najúspešnejší román Petra Jaroša Tisícročná včela zachytáva ako sága históriu jednej rodiny v rodnej obci autora, v období od osemdesiatych rokov 19. storočia až po vznik prvej Československej republiky v roku 1918. Dielo má prvky postmodernizmu a magického realizmu. Má bohatú dejovú líniu, reálne udalosti sa striedajú so snami, zvláštnymi javmi, hlavný dej je dopĺňaný bočnými epizódami. Okrem hlavných postáv je dielo zaplnené panoptikom vedľajších postáv a postavičiek. Je syntézou grotesky, humoru, veselia i smútku na pozadí skutočných historických udalostí. Motívmi, ktoré sú v diele významne prítomné sú práca a láska. Aj včela je symbolom vytrvalej práce celých generácií, kde kolobeh trvá a práca vlastne nikdy nekončí. Väčšina deja sa odohráva v obci Hybe a zobrazuje život troch generácií rodiny Pichandovcov.